Musiikkialan yhdenvertaisuusbarometrin ennakkomainos

Musiikkialan yhdenvertaisuusbarometri 2025: tulokset

Keskiviikkona 9.4. julkaistaan musiikkialan yhdenvertaisuusbarometrin tuoreet tulokset webinaarissa. Tule kuulemaan, miltä musiikkialan yhdenvertaisuus ja tasa-arvo näyttävät vuonna 2025!

Teoston koordinoima musiikkialan yhdenvertaisuusbarometri kartoitti alan toimijoiden kokemuksia siitä, mikä on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytila musiikkialalla, miten se on kehittynyt sekä miten se vaikuttaa alan tulevaisuuteen.

Musiikkialan yhdenvertaisuusbarometrin tulokset julkaistaan keskiviikkona 9.4.2025 klo 14-15.30 järjestettävässä webinaarissa. Tilaisuudessa kuulet lisää muun muassa seuraavista teemoista:

  • Kuinka suuri osa musiikkialan ammattilaisista pitää alaa yhdenvertaisena?
  • Millaisia eroja on esimerkiksi sukupuolten, ikäryhmien tai eri vähemmistöryhmien välillä?
  • Kuinka paljon viimeisen vuoden aikana on esiintynyt erilaista syrjintää ja epäasiallista kohtelua? Ketkä tästä kärsivät eniten? Kenen taholta syrjintää tapahtuu?
  • Mitkä on koettu parhaimmiksi keinoiksi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi alalla? Mitä vielä pitäisi tehdä?

Tuloksia esittelevät Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura sekä tutkimustoimisto Vastakaiun Katariina Tenhunen sekä Panu Erola.

Ilmoittaudu webinaariin tästä.

Musiikkialan koulutuksen rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä

Musiikkialan yhdenvertaisuusbarometrin kysely toteutettiin maaliskuussa 2025, ja siihen vastasi 1 484 musiikkialalla toimivaa henkilöä. Vastaajista 283 oli musiikkipedagogeja tai musiikin aineenopettajia.

Koulutuksella on keskeinen merkitys yhdenvertaisemman musiikkialan rakentamisessa. Opettajat toimivat suunnannäyttäjinä tuleville sukupolville, ja siksi koulutuksen kehittäminen on avainasemassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamisessa.

Kyselyssä tarkasteltiin opettajien ja pedagogien kokemuksia siitä, miten koulutus on valmistellut heitä huomioimaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon työssään. Musiikkikoulutuksen visiotyössä yhdenvertaisuus on keskeinen teema, ja kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa siitä, miten koulutus voi edistää alalla tarvittavaa muutosta. Yhdenvertaisuusbarometrin tuloksia hyödynnetään myös Tulevaisuuskestävä oppilaitoskulttuuri -hankkeessa osana opettajakoulutuksen tutkimustyötä.

Tutkimuksen toteutti Tutkimustoimisto Vastakaiku Oy, ja sitä koordinoi Teosto. Tutkimuksessa kumppaneina ovat Gramex, Music Finland, Musiikkituottajat – IFPI, Muusikkojen liitto, Suomen jazzliitto, Suomen Konservatorioliitto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Sinfoniaorkesterit sekä Suomen Säveltäjät.